Operația de cataractă

Autori: Dana Preoteasa

@Zeiss Romania

 

Cataracta este unul dintre cele mai frecvente motive ale scăderii calității vederii și afectează majoritatea oamenilor pe măsură ce înainteaza în vârstă. Aceasta este, de asemenea, cea mai frecventă cauză de orbire la nivel mondial. Adesea, pacienții nu își dau seama că au cataractă până când vederea tulbure nu începe să le afecteze în mod semnificativ viața de zi cu zi. Lăsată netratată, o cataractă poate conduce chiar la pierderea completă a vederii. Vestea bună este că o cataractă poate fi tratată ușor și eficient printr-o procedură sigură, de rutină.

Ce este cataracta?

Cataracta este o afecțiune medicală care mai devreme sau mai târziu afectează majoritatea persoanelor. Este cea mai obișnuită afecțiune a ochilor și face parte din procesul normal de îmbătrânire. După vârsta de 50 de ani, este destul de probabil ca ochiul uman să înceapă să dezvolte o anumită formă a acestei boli oculare.

 

Cataracta este o afecțiune a ochilor care apare în mod tipic odată cu înaintarea în vârstă. Lentila naturală a ochiului, denumită și cristalin, este alcătuită în principal din apă și din proteină. Din cauza unei modificări în timp a structurii acelei proteine, lentilele naturale devin din ce în ce mai opace – cauzând treptat principalele simptome de cataractă.

 

Cel mai obișnuit factor care o cauzează este înaintarea în vârstă, dar unele cauze pot fi, de asemenea, legate de genetică sau de probleme de sănătate, precum alte afecțiuni oculare, diabet, traume sau intervenții chirurgicale din trecut asupra ochiului. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate contribui, de asemenea, la opacifierea cristalinului.

 

Conform celei mai recente evaluări efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS):

– Cataracta este responsabilă pentru 51 % dintre cazurile de orbire din lume și rămâne cauza pasivă pentru orbire.
– Numeroase persoane cu vârsta de peste 50 de ani suferă de o anumită formă a acestei afecțiuni a ochilor.
– Înlocuirea cristalinului opacifiat cu o lentilă intraoculară (LIO) se efectuează în prezent de peste 20 de milioane de ori pe an în întreaga lume

 

Simptome

– Deteriorare treptată a vederii
– Vedere încețoșată sau neclară
– Diminuarea capacității de percepție a culorilor și a contrastului
– Sensibilitate accentuată la lumină puternică
– Modificări frecvente ale prescripțiilor pentru ochelari

 
Trebuie să luați în considerare consultarea medicului în legătură cu tratamentul cataractei atunci când aceasta începe să vă afecteze vederea și calitatea vieții.

cataract view

Diagnosticarea cataractei

 

Test de acuitate vizuală

Specialistul oftalmolog vă va solicita să citiți o diagramă. Această diagramă pentru ochi este utilizată pentru a măsura cât de bine puteți citi o serie de litere. Ochii vă sunt testați pe rând, în timp ce celălalt este acoperit. Acest test îl ajută pe medicul oftalmolog să stabilească dacă vederea dumneavoastră prezintă semne de afectare.
 

Examinarea cu biomicroscopul

Pentru această examinare, medicul oftalmolog va folosi o lumină și o lupă, pentru a vedea structurile din partea din față a ochiului. Microscopul se numește biomicroscop deoarece folosește o linie intensă de lumină pentru a vă evidenția cristalinul, corneea, irisul și spațiul dintre acestea. Acest test îi permite medicului dumneavoastră să vizualizeze aceste structuri în secțiuni mici, ceea ce facilitează detectarea oricăror anomalii. Folosind un biomicroscop, acesta vă poate examina cristalinul, pentru a identifica orice semne de cataractă.
 

Examinarea retinei

Pentru o examinare a retinei, specialistul dumneavoastră vă va dilata pupilele, punându-vă picături în ochi. Durează între 15 și 20 de minute până când aceste picături își fac complet efectul. Dilatarea – lărgirea – pupilelor dumneavoastră facilitează examinarea retinei. Examinarea retinei se realizeaza, de asemenea, la biomicroscop, folosind o lentila aditionala de 78 sau 90D. Vederea dumneavoastră va fi neclară timp de câteva ore după test, iar pupilele dumneavoastră vor părea mai mari decât înainte.

 

Biometria

Biometria implică măsurători anatomice ale ochiului, lungimea axială, keratometria și adâncimea camerei anterioare. Aceste măsurători sunt esentiale pentru selectarea puterii corecte a implantului de cristalin, pentru a obține rezultatul refractiv dorit după operația de cataractă. Biometria oculară este la fel de importanta ca si operația de cataractă. O interventie chirurgicala bine realizata, daca nu este asociata cu o masuratoare biometrica corecta, poate produce insatisfactia pacientului.

biometria_nou

Tratarea unei cataracte

Cataracta nu poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor și nu poate fi corectată cu ochelari. Atunci când aceasta progresează și vă afectează vederea într-un grad în care are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, singurul tratament eficient este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului opacifiat și înlocuirea acestuia cu un implant, o așa-numită lentilă intraoculară (LIO).
 
Tratamentul chirurgical este foarte eficient pentru restabilirea vederii. Majoritatea pacienților decid să se supună intervenției chirurgicale atunci când această boală a ochilor interferează cu capacitatea lor de a desfășura activități zilnice normale, cum ar fi cititul sau condusul pe timp de noapte. Trebuie să vă acordați timp pentru a lua în considerare beneficiile și riscurile intervenției chirurgicale.
 
Totuși, intervenția chirurgicală modernă pentru cataractă este una dintre cele mai sigure și mai eficiente proceduri chirurgicale efectuate în prezent. În ultimele două decenii, numărul intervențiilor chirurgicale efectuate pentru corectarea acestei boli oculare a crescut rapid în țările europene. Prin urmare, procedura s-a dezvoltat la un standard foarte ridicat. În fiecare an sunt efectuate în întreaga lume peste 20 de milioane de operații de cataractă, care produc rezultate excelente pentru vedere. Depinde de dumneavoastră și de medicul dumneavoastră oftalmolog să decideți dacă intervenția chirurgicală este potrivită pentru dumneavoastră.

Onioptic Medical Logo
Developed by JrEnterprising
Se incarca...