Miopia reprezintă o deficiență de refracție caracterizată prin scăderea acuitații vizuale la distanță. În majoritatea situațiilor este corelată cu creșterea excesivă a lungimii axului anteroposterior.
Miopia devine o problemă din ce în ce mai răspândită la nivel global, înregistrând o creștere constantă. Statisticile indică faptul că o treime din populația lumii suferă de miopie, iar aceste date sunt estimate a fi în continuă creștere, de la 35% din populație în anul 2020 la un estimat de 50% în anul 2050. În unele regiuni din Europa, 2.4% din copii sunt deja miopi când încep școala. Până în clasa a cincea, numărul lor crește de 8 ori, ajungând la 19.2%. În ultimul an școlar, prevalența miopiei în rândul elevilor este de aproape 36.8%.
Datele înregistrate arată că peste 60% din cazurile de miopie apar în jurul vârstei de 6-7 ani și progresează pănâ la 18-22 ani, uneori chiar mai mult. Prin urmare, prevenirea prin adoptarea de măsuri de precauție devine un factor important pentru limitarea progresiei acesteia.
Copiii cu debut precoce al miopiei au risc crescut de a ajunge la miopie forte, care se poate asocia cu diverse patologii precum maculopatia miopică sau rupturi retiniene cu decolarea retiniană ulterioară. Detectarea și managementul progresiei miopiei devreme încetinește creșterea dioptriilor și reduce riscurile asociate.
Printre cauzele apariției tot mai frecvente, se regăsesc: schimbarea obiceiurilor de viață, creșterea activității vizuale la aproape, folosirea dispozitivelor digitale și timpul mai scurt petrecut în aer liber.
Trebuie menționat și factorul ereditar, întrucât a avea unul dintre părinți miopi crește de 3 ori riscul copilului, iar dacă ambii părinți sunt miopi, riscul crește de 7 ori.
Există mai multe metode care pot fi aplicate în încercarea a încetini creșterea lungimii axiale și de a stopa creșterea dioptriilor.
În momentul de față există mai multe tipuri de lentile pe piața din România folosite în managementul miopiei, având același scop, dar tehnologii și design-uri diferite.
1. Lentilele Myosmart (Hoya)
2. Lentilele Stellest (Essilor)
2. Lentilele Myopica (Ital-Lenti)
Lentilele aeriene sau lentilele de contact MONOFOCALE nu încetinescu progresia miopiei !
Tratamentele pentru managementul miopiei se efectuează doar sub îndrumarea și supravegherea medicului oftalmolog. Acestea presupun controale periodice și respectarea tuturor instrucțiunilor recomandate. În general se pot combina mai multe variante pentru a atinge ținta dorită.