RMN cardiac este o investigatie imagistică complexa, de înaltă performanță, complet nedureroasă, non-invazivă și non-iradiantă care analizează și studiază în detaliu inima pacientului.
Principiul de funcționare al procedurii are la bază utilizarea unui câmp magnetic și a undelor de radiofrecvență, cu scopul de a obține imagini detaliate, tridimensionale, ale regiunii examinate.
Aceste achiziții de imagine furnizează informații complexe și detaliate referitoare la funcționalitatea și structura inimii, permițând emiterea unui diagnostic și a unui rezultat precis și de încredere.
Investigatia poate fi efectuata la orice varsta deoarece este complet inofensiva, nu utilizeaza radiatii si nu determina leziuni la nivelul organsimului.
Centrul de Imagistica Onioptic este dotat cu echipament performant RMN (MRI) MAGNETOM VIDA 3 T (Tesla) ce oferă imagini de o calitate excelentă, în cazul evaluarilor cardiace.
Echipamentul RMN este dotat cu numeroase antene și soft-uri pentru evaluarea structurilor cardiace. Acesta dispune de cea mai nouă tehnologie pentru realizarea unor achiziții de imagini de înaltă calitate, fără artefacte, iar cu ajutorul său se pot efectua o gamă largă de alte investigații RMN.
Procedura este utilă în diagnosticul unor afecțiuni cardiace precum:
• Cardiopatia ischemică (infarctul miocardic acut și vechi)
• Cardiomiopatiiile nonischemice (afecțiunile mușchiului cardiac)
• Cardiomiopatii infiltrative (hemocromatoza, amiloidoza, sarcoidoza, Boala Fabry).
• Artimii ventriculare
• Afecțiuni ale pericardului și vaselor cordului
• Malformațiile congenitale ale cordului
• Edemul din infarctul miocardic acut sau miocardita acuta
• Tumorile inimii
• Valvulopatii (afectiuni ale valvelor cardiace )
• Trombii intracavitari sau intravasculari
Examenul RMN cardiac este extrem de util si pentru planificarea preoperatorie, in cazul interventiilor pe cord deschis sau atunci cand este nevoie de informatii complete in cazul unor proceduri minim invazive de tipul cardiologiei interventionale.
RMN-ul cardiac poate fi repetat, de fiecare data cand medicul cardiolog considera necesar. fara niciun fel de riscuri pentru pacient, avand un rol esential si in monitorizarea pacientului cu afectiuni cardiace.
Este cea mai buna modalitate de urmarire a unor afectiuni cardiace complexe care nu au nevoie de interventie chirurgicala.
O colaborare între cardiolog și radiolog este esențială pentru interpretarea cazului în complexitatea lui și pentru maximizarea utilității diagnostice a RMN-ului. Fiecare dintre cele 2 specialități aduce elemente de expertiză diferite:
Cardiologul
-deține o cunoștere detaliata a aspectelor fiziologice ale sistemului cardiovascular, a elementelor clinice care direcționează spre un diagnostic, cunoaște vasta patologie cardiovasculară și poate integra imaginile de Cardio-RMN în context.
Radiologul
-este expert în interpretarea imagisticii diverselor organe și sisteme, recunoaște anatomia normală, respectiv anomaliile structurale, și contribuie la identificarea patologiilor asociate extracardiace.
Modelul acesta de colaborare reflectă natura interdisciplinară a medicinei moderne.
RMN-ul este în general sigur și sunt foarte puține situațiile în care nu poate fi efectuat.
• Pacienții cu anumite tipuri de implanturi, ca de exemplu neurostimulatoare cu contraindicație pentru RMN. Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele nu reprezintă o contraindicație. Este nevoie, în schimb, de interogarea acestor device-uri înainte și după RMN de către un medic cardiolog.
• Prezența unor metale în corp în zone sensibile, cum este ochiul sau în apropierea vaselor, reprezintă o contraindicație pentru RMN dacă după evaluarea cazului considerăm că riscul de deplasare sau de încălzire a respectivului metal este semnificativ.
• Cu rezultatul analizelor de sânge pentru hematocrit și creatinină serică, efectuate cu cel mult 14 zile inainte.
• Cu recomandarea de la medicul specialist sau biletul de trimitere, după caz.
• Cu toată documentația precedentă care descrie istoricul medical în detaliu, precum și cu investigațiile anterioare (EKG și ecografie de cord), inclusiv orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă. Toate acestea ajută mediculului sa ofere un diagnostic corect.
• Dacă aveți un test de efort efectuat anterior, este recomandat să veniți și cu acest rezultat.
• Bărbații sunt rugați sa fie epilați pe piept înainte de efectuarea investigației.
Fiind o examinare RMN complexa dar și pentru ca imaginile rezultate să fie cât mai clare și lipsite de artefacte de mișcare, durata examinării este în medie 45-60 minute.
Inima este un organ aflat în continuă mișcare, astfel încât achizițiile imaginilor se vor realiza în apnee 10-20 secunde pentru a încetini bătăile inimii în acest timp. Timpul de examinare poate fi prelungit atunci când este necesară repetarea secvențelor.
Investigatie decontată CAS – Cu bilet de trimitere către RMN de la medicul Cardiolog pe Monitor 4 (Monitorizarea bolilor cardiovasculare), fără alte costuri suplimentare
Plată directă – vezi lista de prețuri!