Ghid de recoltare analize

Pregătirea pentru recoltare

 

Este important ca pacientul sa fie informat cu privire la tipurile de analize care trebuie să fie colectate și cum să se pregătească pentru acestea. De obicei, există cerințe diferite pentru diferitele tipuri de analize. Procedura de recoltare este nedureroasă și poate fi realizată cu ușurință într-un mediu confortabil. Asigurați-vă că ați obținut toate informațiile necesare de la medicul curant și că ați luat la cunoștiință posibilele riscuri sau eventualele momente de discomfort.

 

În momentul în care vă prezentați pentru recoltarea analizelor, trebuie respectate anumite recomandari, în funcție de produsul patologic care va fi examinat:

Probe de sânge

Este recomandabil ca probele de sânge să se recolteaze dimineața, între orele 7.30-10.30, după repaus în noaptea precedentă și înaintea administrarii tratamentelor de orice fel. Nu trebuie consumate alimente solide sau lichide (cu excepția apei) cu 8-12 ore înainte de recoltare.

 

Recoltarea sângelui se face de la nivelul unei vene, cel mai frecvent de la nivelul brațului, însă există situații în care venele brahiale nu sunt accesibile, iar în acest caz recoltarea se va realiza din venele mâinii sau ale piciorului.

 
Exceptii: În cazul afecțiunilor acute se pot recolta analize în regim de urgență – hemoleucograma, secreții pentru examene bacteriologice sau fungice, enzime, etc., sau, în cazul anumitor hormoni ce trebuie recoltați la ora sau în ziua precizata de medicul curant (cortizolul, progesteronul etc).

 
Important: Atunci când urmați un tratament medicamentos întrebați întotdeauna medicul curant dacă este nevoie sau nu să opriți tratamentul pentru a recolta probe de laborator și precizați acest lucru în momentul recoltarii.

Recoltare sânge

Exudat faringian

Recoltarea exudatului faringian se face dimineața, pe nemâncate, înainte de periajul dentar. Pacientul trebuie să se așeze cu capul pe spate, în timp ce medicul examinează gâtul pentru a localiza zona de recoltare a exudatului. Pentru recoltare se folosește un tampon steril de unică folosință, atașat la un tampon de lemn, care atinge zona afectată, iar apoi este introdus într-un recipient steril.

 
Recomandare: Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza în timpul tratamentului cu antibiotice.

Exudat nazal

Înainte de recoltare, nu se vor administra decongestionante nazale (picaturi) și nu se va efectua toaleta locală. Pentru recoltare se folosește un tampon steril de unică folosință, atașat la un tampon de lemn, care atinge zona afectată, iar apoi este introdus într-un recipient steril.

 

Recomandare: Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectueaza în timpul tratamentului cu antibiotice.

Microbiologie

Probe de urină

Probele de urină se vor aduce la laborator în maxim o oră după recoltare, iar când acest lucru nu este posibil, probele se vor păstra la frigider.
Înainte de recoltare, se recomandă igiena mâinilor și a organelor genitale cu apă și săpun, evitand folosirea substantelor dezinfectante.
Recoltarea se face în recipiente speciale de unică folosință puse la dispozitie pacientului de către laborator.
Probele de urină nu se recoltează în timpul fluxului menstrual (în caz contrar se folosesc tampoane intravaginale) și de la pacienții aflați în tratament antidiuretic masiv.

 

Sumar de urină și sediment urinar

Recoltarea se realizează din prima urină de dimineață, aproximativ 20 ml, direct în recipient.

 

Urocultură

Pentru urocultură, recoltarea se face din jetul de mijloc, aproximativ 20 ml, direct in recipientul steril. Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectuează în timpul tratamentului cu antibiotice.

 

Urina din 24h

Pentru analizele efectuate din urina din 24h (glicozurie, proteinurie, calciu urinar, metanefrine/normetanefrine urinare etc.) recoltarea trebuie să înceapă de dimineață.
Se va nota pe recient ora la care a fost începută recoltarea. Prima urină se aruncă, celelalte probe de urină se recolteaza într-un recipient (de aproximativ 2-3 l, curat) și se pastrează la frigider.
Ultima urină este strânsă în dimineața următoare la aceeași oră. Se măsoară toată cantitatea de urină, se omogenizează și se iau aproximativ 20 ml într-un recipient și se aduc la laborator. Pe recipientul respectiv se va nota volumul de urină colectat in 24H.

Materii fecale

 

Examen coproparazitologic, coprocitogramă, antigen Giardia, antigen Helicobacter pylori, hemoragii oculte

Proba se recoltează cu ajutorul linguriței care însoțește recoltorul fără mediu de transport, prelevând în special mucozități, zone ce ar putea conține elemente parazitare, eventual cu urme de sânge din diferite zone, dar nu mai mult de 4-5 lingurițe.

 
Recomandare: Recoltarea se va face înaintea începerii tratamentului antiparazitar sau al tratamentului cu supozitoare;

 

Coprocultură

Proba se recoltează cu ajutorului linguriței care însoțește recipientul steril, cu/fără mediu de transport. Probele recoltate în recipiente fără mediu trebuie prelucrate in maxim 2 ore de la recoltare.

 
Recomandare: Recoltarea se va face înainte de începerea tratamentului antimicrobian.

Secretii vaginale/ col/ uretrale

Înainte de recoltare, se recomandă igiena mâinilor și a organelor genitale cu apă și săpun, evitand folosirea substantelor dezinfectante.
Cu ajutorul unui tampon de unică folosință, medicul va recolta o mică cantitate de secreție vaginală din vagin. Tamponul va fi introdus într-un recipient steril și etichetat corespunzător cu numele pacientului, data și ora colectării.

 

Important: cu 48 de ore înainte de recoltarea probelor, se vor evita contactul sexual sau lavajul vaginal, folosirea tampoanelor intravaginale, administrarea diverselor geluri, creme și tratamente intravaginale.

 
Recomandare: Se recomanda recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecțiilor, dupa tratarea acestora.

Spermă

Înainte de recoltare, se recomandă igiena mâinilor și a organelor genitale cu apă și săpun, evitand folosirea substantelor dezinfectante.
Pentru recoltare se va folosi un recipient steril (urocultor steril, cu gura largă). Pentru a nu altera calitatea probei, aceasta se recoltează la sediul clinicii sau se transportă la laborator în max. 30 de minute – 1 h de la emisie, menținând o temperatură cât mai apropiată de temperatura corpului, 37ºC.

 
Recomandare: Înainte de recoltare, se recomandă abstinență sexuală minim 2 zile, dar nu mai mult de 7 zile; Nu este recomandabilă folosirea prezervativului sau a lubrifiantilor (este afectata calitatea spermei).

Onioptic Medical Logo
Developed by JrEnterprising
Se incarca...