Recomandări înainte de CT

Ce este tomografia computerizată?

Tomografia computerizată este o examinare nedureroasă, de scurtă durată, neinvazivă, precisă. Vizualizează de elecție țesutul osos și vasele in același timp. Este foarte rapidă – în situații de urgență poate detecta leziuni interne suficient de rapid pentru a putea salva vieți, în special dupa traumatisme complexe. Este mai puțin sensibilă la mișcările pacienților decât RMN-ul, de aceea poate fi utilizată și la pacienții agitați.

 
Se poate realiza si in prezenta dispozitivelor implantabile care sunt interzise la IRM (stimulator cardiac).

 
Examinarea se poate face în timp real, permițând astfel efectuarea unor proceduri minim invazive, cum ar fi biopsiile sau drenajele CT-ghidate. De asemenea, este posibilă obținerea imaginilor tridimensionale ale diferitelor organe, care permit o buna planificare preoperatorie a interventiilor chirurgicale.

Pregătirea înainte de examinare

• Pregătirea pentru efectuarea unui computer tomograf începe de acasă, când pacienții trebuie să întrerupă administrarea anumitor medicamente (ex. tratamentul administrat pentru diabet zaharat tip II, intrucât favorizează redarea unor erori la nivelul rezultatelor CT). Medicul curant va sfatui pacientul cu privire la durata de întrerupere a tratamentului înaintea efectuarii examenului imagistic.

 
• In cazul pacienților care vor efectua examen CT cu substanță de contrast, aceștia trebuie să se hidrateze foarte bine atât înainte, cât și după procedură. În schimb, pacienții cărora nu li se administreaza substanță de contrast nu trebuie să consume lichide cel puțin 4 ore înainte de procedură.

 
• Înainte de examinare, trebuie să îndepărtați toate obiectele metalice (Ceasuri, bijuterii, curele, proteze dentare, ochelari, aparat auditiv etc)

 
• Se recomandă evitarea consumului bauturilor carbogazoase, a sucurilor și alimentelor cu conținut ridicat de zahăr, ceaiurilor și cafelei cu cel puțin 12 ore înaintea examenului de computer tomograf, iar în cazul consumului de alcool și alimentelor bogate în grăsimi se recomandă evitarea cu cel puțin 24 de ore înainte. Ultima masa solida inaintea investigatiei CT este de preferat sa se ia cu cel putin 6 ore inaintea examinarii .

 
• Pacienții sunt rugați să se prezinte cu toate documentele medicale pe care le dețin (EKG, consult cardiologic, analize de laborator uzuale, medicație de fond, etc) și să ofere informații despre istoricul medical și eventualele alergii.

În timpul examinării

• În timpul examinării, pacientul este solicitat să rămână nemișcat și poate fi necesară administrarea unui contrast intravenos pentru a obține imagini mai clare ale structurilor interne.

 
• Pacientul se va întinde în debuit dorsal (pe spate) pe o masă motorizată, glisantă, care se mișcă în interiorul unui dispozitiv de formă cilindrică. Există situții particulare în care pacientul poate fi rugat să stea în anumite poziții care facilitează vizualizarea unui anumit organ. În jurul persoanei investigate se va mișca sursa de radiații și detectorul, sursa fiind cea care produce fasciculul de raze X, detectorul având rolul de a înregistra radiațiile care penetrează organele și tesuturile. Aparatul va realiza 0.3 rotații/ secundă, cu o achiziție de 128 de secțiuni, iar în timp ce au loc rotatiile se pot auzi anumite sunete. Dacă aceste zgomote sunt deranjante sau provoacă un stres suplimentar pacientului, se pot solicita căști cu sistem de antifonare.

 
• Masa este concepută pentru a susține pacienți cu o greutate de până la 300 kg, iar tunelul are un diametru de 82 cm, potrivit pentru pacienții claustrofobi, supraponderali, sau cazurile care au suferit traumatisme.

 
• Într-o cameră separată se află un tehnician care vă poate vedea și auzi și cu care puteți comunica. Tehnicianul vă poate cere să vă țineți respirația în anumite momente pentru a evita estomparea imaginilor.

După examinare

• După examinare vă puteți întoarce la rutina normală. Dacă vi s-a oferit substanță de contrast, este posibil să primiți instrucțiuni speciale. În unele cazuri, vi se poate cere să așteptați o perioadă scurtă de timp înainte de a pleca pentru a vă asigura că vă simțiți bine. După scanare, probabil vi se va spune să beți multe lichide pentru a vă ajuta rinichii să elimine substanța de contrast din corp.

Examinarea cu substanță de contrast

• Majoritatea examinărilor CT pot presupune administrarea pe cale orală şi/sau intravenoasă a unei substanțe de contrast pe bază de iod care se folosește pentru evidențierea diferenței între diversele țesuturi ale corpului. Administrarea orală poate fi necesară pentru delimitarea mai buna a anselor intestinului subțire și gros de restul structurilor inconjuratoare și pentru a putea aprecia interiorul tubului digestiv (mucoasa). Examinarile în care se dorește vizualizarea vaselor de sânge necesită substanță de contrast cu administrare intravenoasă, pentru a permite diferențierea acestora de țesuturile din jur.

 
• Când substanța de contrast este administrată intravenos, pacienții pot resimți senzatii tranzitorii de căldură la nivelul întregului organism (reprezintă un efect normal) și un gust metalic, simptome care dispar rapid, fără tratament. Totuși, dacă în timpul investigației simțiți efecte care vă sunt neplacute și inconfortabile, trebuie să le comunicați operatorului (acest lucru este posibil datorita sistemului de comunicare existent între camera în care vă aflați și cabinetul operatorului).

 
• Pacienții care prezintă risc de reacție alergică sunt cei cu antecedente de alergie la administrare de iod, diabet, astm bronsic, insuficiență renală și alte alergii. Dacă în primele 24 de ore după administrarea intravenoasă a substanței de contrast apar simptome precum: respirație dificilă, umflarea sau înroșirea tegumentelor, limbii, gâtului, informați imediat medicul curant si specificați că ați efectuat o tomografie computerizata cu substanță de contrast administrată intravenos.

 
• Reacțiile alergice minore la substanta de contrast se manifestă in 1 % din cazuri și includ: dureri de cap, greață, vărsături, strănut, umflături și erupții cutanate ușoare. Dispar, în general, în 30 de minute după administrarea agentului de contrast, fără tratament.

 
• Reactiile alergice moderate includ: urticarie marcată, vărsături severe, bronhospasm, edem facial, edem laringian și reacții vasovagale. Acestea necesită tratament medicamentos precum: antihistaminice, injecție intramusculară cu epinefrină, oxigeno-terapie.

 
• Reactiile alergice severe, anafilactoide, se manifestă foarte rar, la aproximativ 1 din 10.000 de cazuri (0.01%) și au o incidență mai mare la pacientii astmatici: creșterea sau scăderea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, criză de astm sau colaps circulator. Aceste reacții necesită intervenția de urgență a echipei medicale, care este antrenată pentru astfel de incidente.

 
• În cazuri rare pot apărea reactii adverse tardive, cu debut între o oră și o săptămână. Acestea constau în reacții tegumentare ușoare: rash, angioedem, eritem, urticarie.

Claustrofobia

• Aparatul computer tomograf de care dispunem este prevăzut cu un tub al cărui diametru este de 82 cm, special conceput pentru a oferi confort persoanelor claustrofobe.

 
• Dacă suferiți de claustrofobie, anunțați acest lucru în timpul discuției cu medicul dumneavoastră sau la realizarea programării. Veți fi programat la o consultație cu medicul ATI care vă va explica opțiunile de sedare disponibile în funcție de particularitatea fiecărui caz. Ne dorim ca toți pacienții noștri să beneficieze de investigații exacte, într-un mediu cât mai confortabil pentru aceștia.

Contraindicațiile examinării CT

Sarcină: Femeile însărcinate pot fi contraindicate pentru investigații CT datorită expunerii la radiații.

 
• Femeile care alaptează trebuie să întrerupă alăptarea pentru 24 de ore dacă li se administrează substanță de contrast intravenoasă.

 
Alergie la iod: Unii pacienți pot avea reacții alergice la substanța de contrast administrată înainte de investigație, care este necesară pentru a obține imagini clare.

 
Insuficiență renală: CT cu contrast poate fi contraindicat în cazul pacienților cu insuficiență renală, deoarece agentul de radiocontrast poate afecta funcția renală. Pacienților cu insuficiență renală nu li se va administra substanță de contrast intravenos din cauza riscului deteriorarii suplimentare a funcției renale.

 
•Pacienții care suferă de diabet zaharat și iau medicamenție de fond cu Metformina (Meguan, Metformin, Siofor, Metfogama, Diaformin, Diguan, Dipimet) trebuie sa informeze personalul medical înainte de examinare. La fel și pacienții cu tulburări tiroidiene, hepatită și ciroză.

 
• Pacienții care au astm bronșic, BPOC sau alte probleme respiratorii severe, întrucât poate fi dificil sau imposibil să mențină o poziție fixă pentru o perioadă lungă de timp.

 
• Pacienții care suferă de hipertiroidism sau urmează tratament cu iod radioactiv pentru glanda tiroidă nu pot realiza investigația cu substanță de contrast.

 
• Deoarece sensibilitatea la radiații este mai mare în cazul copiilor, aceștia nu ar trebui să efectueze această examinare decât după cântărirea cu atenție a avantajelor/dezavantajelor.

 
• Dacă pacientul a făcut alte radiografii în care a fost folosit bariul sau dacă i s-a administrat un tratament ce conține bismut în ultimele 4 zile – aceste două substanțe fac dificilă interpretarea rezultatului tomografiei computerizate.

Onioptic Medical Logo
Developed by JrEnterprising
Se incarca...