Recomandări înainte de RMN

Ce este rezonanța magnetică?

• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) reprezinta o investigatie moderna, foarte performanta, neinvazivă, fără radiații, ce oferă informații mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata (CT).

 
• Precizia unui aparat RMN se măsoară în Tesla (T), cele mai frecvente aparate având între 1-1.5 T, iar cele mai performante folosesc 3T. Un examen RMN efectuat cu un aparat 3T oferă numeroase beneficii, comparativ cu echipamentul standard de rezonanță magnetică: rezoluție mai bună a imaginilor, scanare mai rapidă, identificarea leziunilor mici, de pana la 2 mm, analiză detaliată.

Sistemul BIOMATRIX ce face parte integranta din RMN-ul Siemens Magnetom VIDA, reprezinta un pas la Inteligenta Artificiala, fiind conceput cu seturi de senzori pentru functiile vitale (respiratie, batai cardiace, miscare) ce anticipeaza pe baza unor algoritmi comportamentul pacientului in timpul examinarii astfel incat atunci cand se face achizitia imaginilor acestea sa fie facute in momentul ideal, pentru ca definitia imaginilor si informatiile obtinute sa fie maxime.

 
• Imagistica prin rezonanță magnetica (IRM) poate fi utilizată în locul tomografiei computerizate (CT), mai ales atunci când sunt studiate organele și țesuturile moi pentru că nu sunt ascunse de oase, așa cum se întâmplă în cazul examinării CT.

Pregătirea înainte de examinare

• Pacienții sunt rugați să se prezinte cu toate documentele medicale pe care le dețin (EKG, consult cardiologic, analize de laborator uzuale, medicație de fond, etc) și să ofere informații despre istoricul medical și eventualele alergii.

 
• In cazul pacienților care vor efectua examen CT cu substanță de contrast, aceștia trebuie să se hidrateze foarte bine atât înainte, cât și după procedură. În schimb, pacienții cărora nu li se administreaza substanță de contrast nu trebuie să consume lichide cel puțin 4 ore înainte de procedură.

 
• Înainte de examinare, trebuie să îndepărtați toate obiectele metalice (Ceasuri, bijuterii, curele, proteze dentare, ochelari, aparat auditiv etc)

 
• Pentru confort, vă recomandăm să nu consumați băuturi și alimente înainte cu 2-3 ore de examenul RMN. Există anumite tipuri de examinări RMN în care se solicită să nu consumi alimente solide înainte cu 3-6 ore – veți fi informat la confirmarea programării, cu o zi înainte, dacă este cazul.

În timpul examinării

• În timpul examinării, pacientul este solicitat să rămână nemișcat și poate fi necesară administrarea unui contrast intravenos pentru a obține imagini mai clare ale structurilor interne.

 
• Pacientul se va întinde în debuit dorsal (pe spate) pe o masă motorizată, glisantă, care se mișcă în interiorul unui dispozitiv de formă cilindrică. Există situții particulare în care pacientul poate fi rugat să stea în anumite poziții care facilitează vizualizarea unui anumit organ. În timp ce au loc rotatiile se pot auzi anumite sunete. Dacă aceste zgomote sunt deranjante sau provoacă un stres suplimentar pacientului, se pot solicita căști cu sistem de antifonare.

 
• Masa este concepută pentru a susține pacienți cu o greutate de până la 250 kg, iar tunelul are un diametru de 70 cm, potrivit pentru pacienții claustrofobi sau supraponderali.

 
• Într-o cameră separată se află un tehnician care vă poate vedea și auzi și cu care puteți comunica. Tehnicianul vă poate cere să vă țineți respirația în anumite momente pentru a evita estomparea imaginilor.

După examinare

• După examinare vă puteți întoarce la rutina normală. Dacă vi s-a oferit substanță de contrast, este posibil să primiți instrucțiuni speciale. În unele cazuri, vi se poate cere să așteptați o perioadă scurtă de timp înainte de a pleca pentru a vă asigura că vă simțiți bine. După scanare, probabil vi se va spune să beți multe lichide pentru a vă ajuta rinichii să elimine substanța de contrast din corp.

Examinarea cu substanță de contrast

• Majoritatea examinărilor RMN pot presupune administrarea pe cale orală şi/sau intravenoasă a unei substanțe de contrast (gadolinum) care se folosește pentru evidențierea diferenței între diversele țesuturi ale corpului. Administrarea orală poate fi necesară pentru delimitarea mai buna a anselor intestinului subțire și gros de restul structurilor inconjuratoare și pentru a putea aprecia interiorul tubului digestiv (mucoasa). Examinarile în care se dorește vizualizarea vaselor de sânge necesită substanță de contrast cu administrare intravenoasă, pentru a permite diferențierea acestora de țesuturile din jur.

 
• Când substanța de contrast este administrată intravenos, pacienții pot resimți senzatii tranzitorii de căldură la nivelul întregului organism (reprezintă un efect normal) și un gust metalic, simptome care dispar rapid, fără tratament. Totuși, dacă în timpul investigației simțiți efecte care vă sunt neplacute și inconfortabile, trebuie să le comunicați operatorului (acest lucru este posibil datorita sistemului de comunicare existent între camera în care vă aflați și cabinetul operatorului).

 
• Pacienții care prezintă risc de reacție alergică sunt cei cu antecedente de alergie la administrare de iod, diabet, astm bronsic, insuficiență renală și alte alergii. Dacă în primele 24 de ore după administrarea intravenoasă a substanței de contrast apar simptome precum: respirație dificilă, umflarea sau înroșirea tegumentelor, limbii, gâtului, informați imediat medicul curant si specificați că ați efectuat o tomografie computerizata cu substanță de contrast administrată intravenos.

 
• Gadolinum este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reacții alergice banale precum urticaria. Reacții alergice grave sunt cu totul excepționale. Injectarea intravenoasă poate provoca în cazuri rare un mic hematom la locul injectării, care va dispărea treptat în câteva zile.

Claustrofobia

• Aparatul de rezonanță magnetică de care dispunem este prevăzut cu un tub al cărui diametru este de 70 cm, special conceput pentru a oferi confort persoanelor claustrofobe. De asemenea, timpul de expunere este cu 30% mai mic față de aparatele RMN clasice.

 
• Dacă suferiți de claustrofobie, anunțați acest lucru în timpul discuției cu medicul dumneavoastră sau la realizarea programării. Veți fi programat la o consultație cu medicul ATI care vă va explica opțiunile de sedare disponibile în funcție de particularitatea fiecărui caz. Ne dorim ca toți pacienții noștri să beneficieze de investigații exacte, într-un mediu cât mai confortabil pentru aceștia.

Contraindicațiile examinării RMN

• Dacă este necesară administrarea substanței de contrast, persoanele cu antecedente alergice reprezintă o contraindicație relativă pentru examinare, necesitând măsuri de prevedere suplimentare, deși gadoliniul este foarte bine tolerat de toate categoriile de pacienți și riscurile sunt considerabil mai mici decat in cazul administrarii altor substanțe de contrast, cum ar fi iodul.

 
• Pacienții care au implanturi metalice: pacemakere (stimulator cardiac), stimulator neuronal, proteze de sold, tije, proteză cardiacă valvulară, clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componentă feroasă la nivel intracranian sau orice alt fel de metal fixat pe corp.

 
• În cazul persoanelor gravide sau cu insuficiență renală este contraindicată folosirea substanței de contrast.

 
• În cazul în care aveți montat un sterilet, anunțați medicul ginecolog înaintea efectuării unei examinări RMN sau întrebați radiologul despre compatibilitatea purtării acestui dispozitiv în timpul examinării.

 
Tatuajele și alte tipuri de cerneală pot conține elemente metalice care au tendința de a se activa în timpul unei scanari iRM. Acest lucru se datorează pigmenților care conțin oxid de fier găsiți în cerneala neagră, care pot cauza iritații și arsuri. Prin urmare, este necesară o examinare prealabilă pentru a stabili riscul de reacții adverse.

Onioptic Medical Logo
Developed by JrEnterprising
Se incarca...