Cataracta – simptome, tratament, prețuri

Bucură-te de cea mai bună vedere, indiferent de vârstă

Ce este, totuși, cataracta?

Așa cum camerele de fotografiat din telefoanele au nevoie de lentile pentru a putea focaliza imaginea, și ochiul uman funcționează cu propria lentilă naturală – cristalinul. Această lentilă este formată în principal din apă și din proteine. O dată cu timpul, proteinele din cristalin își modifică structura, astfel încât lentila devine din ce în ce mai dură și opacă. O lentilă opacă înseamnă vedere neclară și o capacitate redusă în a percepe culorile și contrastul.

 

Deși cataracta afectează evident calitatea vieții, nu este o boală îngrijorătoare deoarece este cea mai obișnuită afecțiune a ochilor și face parte din procesul normal de îmbătrânire. După vârsta de 50 de ani, este destul de probabil ca ochiul uman să înceapă să dezvolte o anumită formă a acestei boli oculare.

 

Cel mai obișnuit factor care o cauzează este înaintarea în vârstă, dar unele cauze pot fi, de asemenea, legate de genetică sau de probleme de sănătate, precum alte afecțiuni oculare, diabet, traume sau intervenții chirurgicale din trecut asupra ochiului. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate contribui, de asemenea, la opacifierea cristalinului.

Care sunt simptomele cataractei?

Cele mai comune simptome ale bolii sunt:

  • Deteriorare treptată a vederii
  • Vedere încețoșată sau neclară
  • Diminuarea capacității de percepție a culorilor și a contrastului
  • Sensibilitate accentuată la lumină puternică
  • Modificări frecvente ale prescripțiilor pentru ochelari
vedere fara si cu cataracta

Cum se diagnostichează corect cataracta

În Spitalul și în cabinetele Onioptic Medical, medicii noștri urmează un set complet de teste și de analize, nu doar pentru a diagnostica corect cataracta, ci și pentru a propune cea mai potrivită terapie.

 

Test de acuitate vizuală

Specialistul oftalmolog vă va solicita să citiți o diagramă. Această diagramă pentru ochi este utilizată pentru a măsura cât de bine puteți citi o serie de litere. Ochii vă sunt testați pe rând, în timp ce celălalt este acoperit. Acest test îl ajută pe medicul oftalmolog să stabilească dacă vederea dumneavoastră prezintă semne de afectare.

 

Examinarea cu biomicroscopul

Medicul va folosi o lumină și o lupă, pentru a vedea structurile din partea din față a ochiului. Microscopul se numește biomicroscop deoarece folosește o linie intensă de lumină pentru a vă evidenția cristalinul, corneea, irisul și spațiul dintre acestea. Acest test îi permite medicului dumneavoastră să vizualizeze aceste structuri în secțiuni mici, ceea ce facilitează detectarea oricăror anomalii.

 

Examinarea retinei

Pentru o examinare a retinei, specialistul dumneavoastră vă va dilata pupilele, punându-vă picături în ochi. Durează între 15 și 20 de minute până când aceste picături își fac complet efectul. Dilatarea – lărgirea – pupilelor dumneavoastră facilitează examinarea retinei. Examinarea retinei se realizeaza, de asemenea, la biomicroscop, folosind o lentila aditionala de 78 sau 90D. Vederea dumneavoastră va fi neclară timp de câteva ore după test, iar pupilele dumneavoastră vor părea mai mari decât înainte.

 

Biometria

Biometria implică măsurători anatomice ale ochiului, lungimea axială, keratometria și adâncimea camerei anterioare. Aceste măsurători sunt esentiale pentru selectarea puterii corecte a implantului de cristalin, pentru a obține rezultatul refractiv dorit după operația de cataractă. Biometria oculară este la fel de importanta ca si operația de cataractă. O interventie chirurgicala bine realizata, daca nu este asociata cu o masuratoare biometrica corecta, poate produce insatisfactia pacientului.

biometria

Tratarea unei cataracte – chirurgie în 15 minute

Cataracta nu poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor și nu poate fi corectată cu ochelari. Atunci când aceasta progresează și vă afectează vederea într-un grad în care are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, singurul tratament eficient este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului opacifiat și înlocuirea acestuia cu un implant, o așa-numită lentilă intraoculară (LIO).

 

Tratamentul chirurgical este foarte eficient pentru restabilirea vederii. La Spitalul de Oftalmologie Onioptic Medical operaţia chirurgicală pentru cataractă se efectuează utilizând tehnica minim invazivă a facoemulsificării. Aceasta este cea mai modernă metodă abordare şi constă realizarea unei incizii de sub 2mm și apoi în aspirarea cristalinului opacifiat cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Pentru pacient avantajele sunt multiple:

  • Timp operator redus (10-15 minute), fără internare
  • Vindecare foarte rapidă, deoarece operația nu necesită sutură
  • Recuperare rapidă a vederii, în câteva zile, cu reluarea activităţii normale în 7- 10 zile
  • Riscuri minimale ca efect al preciziei intervenţiei chirurgicale (computerizată)

 

Tehnica operatorie, detaliile despre anestezie, pregătirile din ziua operației și recomandările post-operatorii pot fi consultate aici

Tarife, inclusiv prin CAS

La Spitalul de Oftalmologie Onioptic Medical intervențiile chirurgicale pot fi efectuate și în regim decontat de CAS. Asta înseamnă că dacă ești asigurat (inclusiv pensionar) beneficiezi de tarife decontate pentru operațiile de cataractă.

Trebuie să știi că prețul intervenției variază în funcție de tipul cristalinului ales. La Onioptic Medical, colegii noștri te vor ghida în alegerea cristalinului cel mai potrivit pentru tine. Pentru o listă completă a prețurilor verififcă pagina chirurgia cristalinului.

  • Cristalin foldabil: de la 3300 RON prin CAS
  • Cristalin foldabil cu focar extins: de la 5000 RON prin CAS
  • Cristalin foldabil bifocal: de la 5600 RON prin CAS
  • Cristalin foldabil trifocal: de la 7300 RON prin CAS
Chirurgie cristalin
Onioptic Medical Logo
Developed by JrEnterprising
Se incarca...