Tipuri de lentile intraoculare

Autori: Dana Preoteasa

@Zeiss Romania

 

Alegerea unei lentile intraoculare pentru cataractă

 

Prezentarea lentilelor intraoculare: Care sunt diferențele?

În chirurgia modernă a cataractei, cristalinul opacifiat este îndepărtat și înlocuit cu o lentilă intraoculară artificială (LIO). Lentilele intraoculare reprezintă o tehnologie extrem de inovatoare, atât în ceea ce privește puterea de corecție, cât și calitatea vederii pe care o asigură. În prezent, sunt disponibile diferite tipuri de lentile intraoculare, care permit o vedere bună la una, la două sau la toate cele trei distanțe:
• La apropiere: aprox. 40 cm (citit)
• La distanțe intermediare: aprox. 80 cm (lucru la calculator)
• La depărtare: dincolo de 1 m (orientare spațială)

LIO-urile pot simula proprietățile de refracție ale cristalinului natural, totuși acestea nu au capacitatea de a se acomoda. Lentilele intraoculare avansate sunt concepute pentru a răspunde cerințelor individuale suplimentare de vedere ale pacienților. În funcție de modul de execuție, aceste LIO-urile avansate oferă beneficii suplimentare, precum o percepție îmbunătățită a contrastului sau protecție la radiațiile UV.

 

Lentilele intraoculare sunt realizate de obicei dintr-un material sintetic biocompatibil moale. O LIO prezintă de regulă un diametru aproximativ cuprins între 11 și 13 mm. Grosimea lentilei poate varia în funcție de puterea sa de refracție. Puterea de corecție a lentilei este calculată individual și poate fi diferită în funcție de ochi. O LIO este transparentă și nu se poate nici vedea, nici percepe în ochi.

Diferite tipuri de lentile intraoculare

În prezent, sunt disponibile diferite tipuri de lentile intraoculare. În general, se face distincție între lentilele intraoculare standard și cele avansate, cunoscute și sub numele de lentile intraoculare premium.

Lentilele intraoculare standard sunt implanturile care se utilizează cel mai frecvent în tratamentul cataractei. Acestea au un singur punct focal și pot îmbunătăți vederea la o distanță: la depărtare sau în apropiere. Aceste lentile poartă denumirea de lentile monofocale. Pentru distanțele rămase, este posibil ca, pacienții să fie nevoiți să poarte în continuare ochelari.

Versiunile avansate oferă avantaje suplimentare, pe lângă tratarea cataractei. Acestea oferă posibilitatea de a fi mai puțin dependent de ochelari pentru diferite activități. Produsele avansate includ așa-numitele lentile multifocale, EDoF (Extended Depth of Focus – Adâncime extinsă a focalizării) și lentile asferice sau torice.

Lentilele intraoculare multifocale au două sau trei puncte focale și restabilesc vederea la mai mult de o distanță, oferind pacientului posibilitatea de a fi mai independent de necesitatea de a purta ochelari. Lentilele multifocale includ LIO-uri bifocale și trifocale, acestea din urmă reprezentând cea mai avansată tehnologie. Opțiunile trifocale permit cel mai înalt nivel de independență față de necesitatea de a purta ochelari, permițându-le pacienților să vadă clar la toate cele trei distanțe fără aceștia.

Lentilele intraoculare EDoF asigură, de asemenea, o mare independență față de necesitatea de a purta ochelari, provocând în același timp mai puține efecte vizuale secundare pe timp de noapte, comparativ cu versiunile multifocale.

Posibitățile adăugate în LIO-urile avansate, cum ar fi funcțiile asferice sau torice, le oferă pacienților avantaje suplimentare: LIO-urile torice permit corectarea astigmatismului preexistent, în timp ce LIO-urile asferice pot îmbunătăți calitatea generală a imaginii, cu sensibilitate la contrast.

LIO-urile avansate le permit pacienților să devină mai puțin dependenți de ochelari și sunt o opțiune bună pentru pacienții cu stil de viață activ și pentru cei care doresc mai multă libertate față de necesitatea de a purta ochelari.

LIO Monofocale

Vedere clară la o distanță

Acesta este tipul de lentilă intraoculară cel mai frecvent utilizată în operația de cataractă. Atunci când lumina pătrunde în ochi printr-o lentilă monofocală, aceasta este refractată către un singur punct de focalizare pe retină. Lumina nu poate fi focalizată și de la obiecte îndepărtate, și de la obiecte apropiate în același timp, deci înseamnă că o lentilă monofocală poate corecta vederea la o singură distanță, oferind o bună percepție vizuală, fie pentru apropiere, fie pentru distanță.

Majoritatea pacienților care aleg această opțiune doresc să poată vedea la distanță, ceea ce le permite să desfășoare activități precum condusul și vizionarea la TV. De obicei, aceștia trebuie să folosească ochelari pentru a primi ajutor pentru sarcini de vedere de aproape, cum ar fi cititul, gătiLIO-urile monofocale avansate dispun de un sistem optic asferic, cu o formă foarte asemănătoare cu cea inițială a cristalinului. Designul special al versiunilor asferice permite o calitate îmbunătățită a imaginii.

În varianta standard, LIO monofocale dispun de un sistem optic sferic, care este rotunjit în mod identic pe ambele părți. În mod normal, aceasta este plătită de asigurarea dumneavoastră de sănătate.

LIO-urile monofocale avansate dispun de un sistem optic asferic, cu o formă foarte asemănătoare cu cea inițială a cristalinului. Designul special al versiunilor asferice permite o calitate îmbunătățită a imaginii.

În plus, dacă aveți o cornee de formă neregulată, o lentilă monofocală într-o versiune torică vă poate îmbunătăți considerabil calitatea vederii. Consultați-vă cu medicul oftalmolog, pentru a afla ce tip de opțiune monofocală este potrivită pentru dumneavoastră.

monofocal

LIO Bifocale

Vedere clară la două distanțe

Lentilele intraoculare bifocale dispun de două puncte focale, care asigură o vedere clară la două distanțe, departe și aproape. Pacienții aleg această opțiune față de o LIO monofocală atunci când doresc să vadă clar la o distanță suplimentară și să devină mai puțin dependenți de ajutoarele vizuale. LIO-urile bifocale vă permit să vedeți clar și să efectuați sarcini precum cititul și condusul fără ochelari. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să purtați ochelari de vedere pentru anumite activități la distanțe intermediare (aproximativ 80 cm), precum lucrul la calculator și gătitul.

Cel mai mare avantaj al lentilelor bifocale este posibilitatea de a deveni mai puțin dependent de necesitatea de a purta ochelari nu numai pentru activitățile de aproape, ci și pentru activitățile care necesită o bună vedere la distanță, precum condusul. LIO-urile cu două puncte focale vă permit să vă angajați în activități precum cititul, cusutul și alte lucruri de aproape, fără a avea nevoie de ochelari. Aceasta înseamnă că nu mai trebuie să schimbați diferite tipuri de ochelari, de ex. ochelari de citit și ochelari pentru lucrul la computer, ceea ce vă poate oferi mai multă libertate în viața de zi cu z

La fel ca pentru toate tehnologiile inovatoare, există câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți o lentilă intraoculară bifocală:
• Dacă suferiți de anumite boli ale ochilor, cum ar fi glaucom, retinopatie diabetică, edem macular diabetic sau degenerescență maculară, este posibil să nu fiți eligibil pentru lentile introculare bifocale.
• Pot apărea fenomene luminoase (disfotopsii) percepute ca și străluciri în anumite situații cu lumină scăzută sau halouri în jurul surselor de lumină noaptea
• Contrastul este ușor redus, iar imaginea pe retină poate fi mai puțin clară din cauza faptului că lentila împarte lumina de la distanțe diferite.

Majoritatea persoanelor cu lentile multifocale consideră că aceste fenomene sunt numai ușor deranjante și se obișnuiesc cu acestea în timp.

bifocal

LIO Edof

Vedere clară la distanțe intermediare și la depărtare

Lentilele intraoculare EDoF (Extended Depth of Focus – Adâncime extinsă a focalizării) utilizează o tehnologie optică avansată, care permite creșterea intervalului de focalizare în comparație cu tipurile de lentile monofocale standard. În acest mod, permit o vedere clară, care variază de la distanță mare până la distanțe intermediare, cum ar fi un monitor de computer. Pentru activități la apropiere, precum cititul textelor cu litere foarte mici sau lucru de precizie, este posibil să fie necesară o pereche de ochelari de citit. Totuși, aceștia vor prezenta pe timp de noapte mai puține deficiențe de vedere, care sunt cauzate uneori de surse de lumină cu LIO-uri multifocale.

Lentilele cu adâncime extinsă a focalizării (EDoF) asigură o vedere clară în cadrul unui câmp vizual extins, ceea ce vă permite să distingeți obiecte aflate la diferite distanțe, de la depărtare până la distanțe intermediare, în mod independent. LIO-urile EDoF vă permit să efectuați un spectru larg de activități fără ochelari, inclusiv: practicarea de sporturi, lucrul la computer, condusul unei mașini, chiar și pe timp de noapte, vizionarea programelor TV, curățenie, gătit, cumpărături, alte sarcini tipice în casă și în grădină.

Lentilele EDoF combină atât avantajele LIO-urilor monofocale, cât și pe ale celor multifocale, asigurând echilibrul perfect între libertatea sporită de a nu purta ochelari și efectele secundare vizuale reduse, care sunt asociate în mod normal cu tipurile multifocale. Gradul de sensibilitate la aceste fenomene luminoase, care pot fi percepute ca halouri sau ca strălucire în jurul surselor de lumină, în special pe timp de noapte, diferă în funcție de pacient. În general, pacienții cu lentile EDoF beneficiază de o vedere bună în condiții nocturne, un avantaj important în cazul în care trebuie să conduceți un autovehicul după apusul soarelui, de exemplu. De asemenea, performanța neîntreruptă și fiabilă a lentilelor EDoF le oferă pacienților un sentiment de confort și de siguranță suplimentare.

edof

LIO Trifocale

Vedere clară la toate distanțele

Acestea sunt cele mai avansate lentile intraoculare (LIO) disponibile astăzi, care oferă o vedere clară pentru apropiere, distanțe intermediare și depărtare. Acestea sunt concepute pentru a permite un grad ridicat de independență față de necesitatea de a purta ochelari pentru pacienții care duc o viață activă și care doresc să se descurce fără ajutoare vizuale.

Lentilele trifocale funcționează refractând lumina care pătrunde în ochi de la distanțe apropiate, intermediare și îndepărtate și focalizând această lumină pe un singur punct focal de pe retină. Acest lucru vă permite să vă focalizați simultan asupra obiectelor aflate la distanțe diferite, ceea ce vă oferă vedere de aproape, intermediară și la distanță.

La fel ca pentru toate tehnologiile inovatoare, există și câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți o lentilă trifocală:
• Dacă suferiți de anumite boli ale ochilor, cum ar fi glaucom, retinopatie diabetică, edem macular diabetic sau degenerescență maculară, este posibil să nu fiți eligibil pentru lentile introculare bifocale.
• Pot apărea fenomene luminoase (disfotopsii) percepute ca și străluciri în anumite situații cu lumină scăzută sau halouri în jurul surselor de lumină noaptea
• Contrastul este ușor redus, iar imaginea pe retină poate fi mai puțin clară din cauza faptului că lentila împarte lumina de la distanțe diferite.

Majoritatea persoanelor cu lentile multifocale consideră că aceste fenomene sunt numai ușor deranjante și se obișnuiesc cu acestea în timp. Simularile de potențiale halouri și strălucire percepute după intervenția chirurgicală ajută pacientul să se pregătească pentru posibilele efecte secundare. Întrebați-vă medicul despre tulburările de lumină din timpul consultației, pentru a verifica dacă sunteți candidatul potrivit pentru o LIO trifocală.

LIO Asferice

Avantaje suplimentare ale opțiunilor avansate de tratament al cataractei

Pe lângă avantajele oferite de LIO-urile multifocale și EDoF, soluțiile avansate oferă câteva funcții suplimentare, pentru o vedere mai bună. De exemplu, lentilele asferice corectează anumite fenomene luminoase și îmbunătățesc contrastul, asigurând o calitate optimizată a imaginii.

În varianta standard, LIO-urile monofocale dispun de un sistem optic sferic, care este curbat în mod identic pe ambele părți. Cristalinul natural are însă o formă ușor asferică (nu este complet rotund) în partea din față. Datorită acesteia, cristalinul poate focaliza cu precizie într-un punct al retinei razele de lumină care pătrund în ochi.
LIO-urile monofocale avansate sunt disponibile cu un sistem optic asferic exact ca forma lentilei naturale, care vă permite să aveți o vedere cât mai aproape posibil de vederea naturală. Rezultatul este o sensibilitate la contrast îmbunătățită și o calitate mai bună a imaginii, mai ales în timpul activităților precum condusul pe timp de noapte sau cititul în condiții de iluminare slabă.

apsheric

LIO Torice

Tratarea astigmatismului

Lentilele intraoculare torice permit tratarea astigmatismului, o tulburare de vedere frecventă care afectează aproximativ o treime din populația globală și care provoacă distorsionarea vederii.

Astigmatismul este o eroare de refracție, rezultatul unei cornee de formă neregulată, care duce la nefocalizarea corectă a luminii pe retină, producând deformarea sau distorsionarea obiectelor aflate la diferite distanțe.

Forma lentilelor torice creează diverse puteri de refracție pe axa verticală și pe cea orizontală. Combinația vă ajută să focalizați în mod corespunzător toată lumina primită pe retină, pentru a reduce sau a elimina astigmatismul. LIO torică se plasează pe un ax specific, al cărui marcaj se realizează preoperator.

astigmatism
Onioptic Medical Logo
Developed by JrEnterprising
Se incarca...